Är du en av de som som tänker att havsfiske i Nordnorge är tungt, svårt och kräver en uppsjö av olika tackel som är nästintill omöjliga att knyta utan ett par extra händer? Inget kunde vara mer fel! Låt mig berätta varför jag tycker att du ska testa havsfiske i Nordnorge om du inte gjort det.
Visst kan havsfiske kräva en uppsjö av tackel, flera kilo tunga sänken och spön med samma aktion som en telefonstolpe. Men om du är sugen på actionfyllt fiske med stora, starka fiskar som får armar och rygg att värka så går det bra ändå!
Under de senaste dagarna på Söröya i Nordnorge har vi i vår båt landat mängder av torsk, med flera över 20 kilo, hälleflundror upp till 40 kilo och flera andra arter som sej och havskatt. Alla med samma enkla teknik: Släpp ner betet till botten, veva upp en meter eller två och gör lockryck. Går de stora vågor behöver du inte ens göra lockrycken… då sköter sjögången det åt dig. Allt du behöver göra är att hålla hårt i grejorna…
Givetvis ställer fisket, och fiskarna, stora krav på utrustningen. Personligen gillar jag att fiska med en rulle med räkneverksfunktion och en stark, jämn broms. Räkneverket uppskattar jag främst när ekolodet skvallrar om fisk i frivattnet som man vill precisionsfiska på och när man driftar från djupt till grundare vatten. Risken är annars att man släpar betet, på onödigt lång lina, utmed botten och riskerar bottennapp.
Jag har trollingfiskat med Shimanos Tekota-rullar och de funkar även bra till det här fisket. Bromsen är pålitlig och formatet på den nya, mindre, versionen av den är fantastiskt till det här fisket. På den har jag använt Sufix 832 med en nylontafs på 1-1,2 mm sista metern. Orsaken är att den är nötningståligare mot sten, korall och vassa fisktänder är flätlina.
Så pass tjockt tafsmaterial kan vara svårt att knyta men med lite träning, en bra tång att dra med och en väl fuktad knut brukar det lösa sig. Jag kör med en helt vanlig betesknut och i båda ändarna av tafsen knyter jag lekanden. Beten byts via fjäderring – aldrig beteslås! Det finns åtskilliga historier om stora fiskar som rätat beteslås…
Glöm inte en stor, mjuk, pärla på huvudlinan – det räddar toppöglan från missöden när stora fiskar ska landas.
När det kommer till spön så krävs det givetvis bra ryggrad för att lyfta en stor, stark fisk från botten. Samtidigt vill man ju ha en kul upplevelse!
Till fisket på Söröya, där vi riktat på torsk och hälleflundra, har jag använt Shimanos spö Aspire 30-50 pund. Ett riktigt trevligt spö med de egenskaper jag uppskattar.
En sak som kan tyckas vara en liten detalj är utrustningens totalvikt. En lång dags fiske är tröttande för armar, axlar och rygg. Ett femtiotals gram skillnad i totalvikt kan tyckas liten men jag uppskattar en viktmässigt lättare utrustning.
Beten då? Till en början så tycker jag att man ska skippa alla former av upphängare och andra typer av flerkrokstackel. Håll det rent, enkelt och effektivt. Oavsett om du väljer att fiska med en stor pirk eller jigg. Jag fiskar nästan uteslutande med jigg och då med Storms Wildeye Giant i shad- eller curlytailmodell. Och då precis som den levereras i förpackningen – dvs utan stingerkrok. Det är ett bete som bevisligen fångar mycket, och stor fisk, och som håller länge! Gummiblandnigen i jiggkroppen är extremt slitstarkt och överlever att utsättas för de vassa och hårda tänder som havets invånare är utrustade med.
Jag är långt ifrån någon havsfiskeexpert men det behövs inte för att få uppleva krafterna från de stora fiskarna nere i det kalla, klara vattnet. Jag har genom åren träffat många som är nyfikna och intresserade av havsfiske men som trott att tekniker och fiskemetoder varit för svåra och därför avstått. Så är det verkligen inte.
Åker du dessutom till en fiskecamp, exempelvis Söröya Gjestehus, så får du all hjälp du kan tänkas behöva gällande fiskplatser och liknande.
Så lämna vassviken för saltvattnet en gång – du kommer inte ångra dig!