Tjocka Juli öringar

Högsommarens månad juli bjuder ofta på feta öringar och hårda fighter. Under vårt nattpass upplevde vi ett oslagbart bra fiske och vi landade många välmående öringar.

Varmt, soligt och ont om regn under en längre tid är det som har härjat vädermässigt på mina breddgrader. Förhållandena har helt klart kastats om under några veckor. 

Vattentemperaturen har stigit mycket i sjöarna och det gör att fisken blir slö under dagarna. Ofta placerar den sig nere på djupet där vattnet är svalare.

En bra taktik är att vänta in tills vattnet kyls av under sen kväll och natt. Fisket brukar ofta kunna komma igång då och denna kväll/natt hände det verkligen.

Siktet låg inställt på att fiska av så mycket vatten som möjligt och hitta fisk som blivit mer aktiv under kvällen/natten. Förhoppningarna låg på att hitta öringar som lämnat sjöns djupa platser och som tagit sig till grundare ställen för att jaga.

Till en början möts vi av många mindre öringar i storlekarna mellan 100-200g. 

Vi fortsätter kasta av mycket vatten och förflyttar oss ofta. Tillslut nådde vi en sträcka med hårdare tryck i vattnet. Kompisen tar första kastet med en Rapala Shadow Rap i färgen TRL och det suger till direkt.

Fisken sticker hårt nedströms och efter endel bråkande vid land håvar jag in den snyggt i Rapala Pro Guide net. Det var en grann grann och sjukt fet öring. Precis som dom ska vara i Juli.

För övrigt är håven en som ni borde kika in. Smidig är den trots att det är fullt möjligt att landa en stor fisk med håven. Hopfällbar och har ett tacksamt nät för både krokarna samt fisken. En viktig sak på fisketuren!

Därefter blev jag ännu mer taggad än jag var innan så jag tog också ett kast. Pang! Min Mavrik i färgen MUIKKU hann landa i vattnet, gjorde två knyck i spöt och så satt en finare fisk på.

Minst lika hård fight som den innan och en väldigt fet och välmående fisk kommer upp. Vi plåtar några bilder och fortsätter sedan.

Kompisen tar ett till kast från samma ställe som tidigare och det hugger ytterligare en öring. Igen säger vi och kollar vi på varandra!? Det susar till i spöt och kompisen drillar fisken några minuter innan den lyckades lossna.

Trist att tappa en fin öring men nu börjar det hända saker hos aktiviteten hos fiskarna.

Man kan säga att det bara kokade med fisk! Hela natten stod vi bägge med spöböj och totalt fick vi 40+ öringar. Vikterna var blandat. Öringarna vägde mellan 200g till 1700g som störst. Vi brände även hel del fisk men sammantaget var det riktigt bra fiske. 

Mavrik i färgen MUIKKU, Pearl Blue, Sexy shad blev favoriter under natten.

Även Rapala Shadow Rap färgerna i TRL, Ghost Shiner och SML var stekheta. Vi fiskade hem betena väldigt fort då det är varmt i vattnet.

Kolla betena och färgerna ovan om ni ska fiska öring. Huggen är stenhårda! Skitfiske!

Comments

Kommentarer

Om Lucas Lövgren