Pimpelfisket är igång

Första isarna är en rolig tid på året då man får ta fram pimpelspöt och jaga rödingen igen. Denna tidsperiod är ofta ganska kort men ger goda chanser till att komma riktigt nära inpå hos rödingarna under isen. Samtidigt så är fisken mer skygg än vanligt. Det gör att man får ta fram olika knep för att lyckas i sitt fiske.  Mina första rödingar denna säsong är landade och dom tog på en kommande nyhet!

Det har varit en svajig start på våran vinter här allra högst upp i norr. Snö och enstaka minusgrader tidigt på hösten gav förhoppningar om att vinterfisket snart är här. Dessvärre har varmt väder kommit emellan gång på gång och dragit ut på pimpelpremiären.

Nyligen hittade jag tillslut lite is som var tjock nog att pimpla på. Det var dock endast 3-4cm is och ännu sämre än det på många ställen. Mer än halva sjön låg det även öppet vatten på så det gäller att tänka på säkerheten ute på isen. En enkel och bra sak att alltid ha med sig ut på första isarna är såklart isdubbar.

Vädret på premiärfisket var inte någon solskenshistoria direkt. Det blåste 22m/s och i vindbyarna var det ännu mer. En rätt slitsam vandring i motvinden men måste man kämpa lite så känns också resultatet roligare i slutändan.

Jag började med att borra mig ut med min Strikemaster 24V från en liten kant som går ut från land och slog mig ned så långt ut jag kom. Det fanns inte så mycket platser att välja på i fisket idag då isen inte höll för det. Jag fick helt enkelt nöja mig med den plats jag kom ut på.

Kan man däremot välja ställe så är det smart att fiska efter följande saker:

  • Sök efter inlopp till sjön. Det är oftast en het plats tidigt där fisken söker mat och uppehåller sig vid. 
  • Snötäckta platser på isen. Rödingen kan skygga enormt mycket om det bara är blank is och mycket ljusinsläpp. Sök då gärna platser på sjön där snön har täckt isen eller en annan typ av is som minskar ljusinsläppet. 
  • Fiska försiktigare. Vad man fiskar med och hur man fiskar påverkar också. Mormyska är väldigt hett många gånger att studsa upp och ned på botten med. Det tar mindre plats i vattnet än ett blänke och rödingen vågar sig ofta närmare.  En klar favorit med en bra krok är Tungsten Mongo Jig. Vill man likna de olika krypen som finns i sjöarna och trigga fram extra hugg så är det smart att agna med ”13fishings baits” eller “Blue Fox´s lil creature baits”. 

Jag fiskar på platsen utan att det händer någonting. Först efter någon timme dyker första fisken upp. Väldigt försiktig i sin närvaro och simmade bara runt i ytterkant i hålet som ni ser på bilden. Passade även på att fota och filma en del av mitt fiske under isen.

Det dröjer inte länge innan en ny fisk dyker upp och den var också väldigt försiktig. Men nu började det hända saker i hålet för man märkte tydligt att fler och fler fiskar syntes till under kort tid.

Till sist fick jag en fisk till hugg och som blev min första fisk för denna säsong.

Snabbt krokade jag av fisken, tog en bild och sedan släppte jag tillbaka den.

Ner igen med grejerna och försökte få ytterligare någon till hugg. En lite finare på 500g kom och gjorde ett försiktigt hugg men det räckte för att få upp fisken.

Samma sak hände strax efter och den tredje som landades var än lite större på 700g. Det gäller att ha grejerna i vattnet när rödingen sätter fart. Ofta så är det korta huggperioder men också då som man får fisken. Det är också lättare att rödingarna triggar varandra till hugg vilket är kul att se när man kommer så nära inpå fiskarna på den tunna isen.

Alla fiskar högg på en kommande nyhet. Jag tror den kommer bli riktigt intressant att fiska med och den har redan gett mig de första fiskarna för denna säsong. Kul att vara igång och hoppas på mer vinter!

Skitfiske!

Comments

Kommentarer

Om Lucas Lövgren