Det är och har varit extremt tjocka isar i stora delar av Sverige denna vinter, detta har faktiskt ställt till med en hel del skador i samband med borrning med hjälp av skruvdragare!
Som bekant kan handveven ersättas med en adapter anpassad för skruvdragare på Mora Novas modeller.
Denna kombo har blivit allt populärare bland isfiskare, även på tävlingar där det är tillåtet för de med lättnadskort samt alla från 70 år och äldre. Vissa arrangörer har även släppt på denna regel den här säsongen och tillåtit det för alla då tuffa förhållanden råder.
Men till följd av detta har alltså en hel del olyckor skett, och det i samband med borrning i tjocka isar och borren helt plötsligt fastnat och gett skelettfrakturer i både handleder och underarmar!
Jag ska försöka på ett enkelt sätt förklara varför borren fastnar och hur du kan undvika detta.
Bilden ovan visar när jag borrar i en is som är närmare 110 cm tjock, detta är 30 cm tjockare än spiralens längd som är 80 cm på Novan. Och det är där problemet ligger, spiralens uppgift är att frakta upp is och vatten från borrhålet. Är det tjockare is än spiralen stockar sig slask, is och vatten ovanför spiralen i hålet och skapar ett tryck nedåt och till slut blir det stopp.
Märker ni att det börjar gå tungt och spiralen tar slut, så dra borren uppåt så den slutar skära samtidigt som den är i drivläge. På så sätt rensar ni hålet och skapar utrymme för mer is, slask och vatten när ni fortsätter borra.
Observera att denna procedur kan upprepas flera gånger om isen är som vi säger blöt, alltså består av flera lager med vatten emellan.
Fiskar ni ofta på tjocka isar är en spiralförlängare en bra investering, finns i 30 cm längd och kan byggas på stegvis.
Denna lösning är bättre vid besvärliga isar än att justera upp veven om ni handborrar då den fraktar bort sörjan som uppkommer.
Hoppas denna enkla instruktion kan begränsa fler skador och ger er en säker och trevlig stund på isen som fortfarande är rejält tjock i stora delar av landet.
Hörs!