Gäddtrolling under våren – mina tankar

De senaste dagarnas mildväder har åtminstone fått mig att hoppas på att det inte är så långt kvar tills dess att man kan fiska i öppet vatten. Här har jag samlat några av mina tankar kring gäddtrolling under den första tiden efter att isen släppt.

Under mörka vardagskvällar finns mycket tid för planering och vård av utrustning inför den kommande säsongen. Rullarna får nya fräscha linor, tafsar knyts och betenas krokar kontrollerats åtskilliga gånger. Sjökort, både digitala och pappersvarianter, specialstuderas i jakten på den perfekta viken, grynnan eller sundet.

Det är alltid med en stor känsla känsla av förhoppning, frihet och lycka som jag sjösätter båten i öppet vatten för första gången efter att isen släppt sitt grepp. Vinterns alla teorier skall nu omsättas i praktik.

För min del börjar jag alltid vårfisket från båt så snart isen gått och då med pelagisk gäddtrolling. Jag tycker att det är ett utmärkt sätt att lokalisera både bete och gädda samtidigt som man har chans att fånga fisk.

Kallt vatten kräver lugna beten

Yttemperaturen är oftast inte mer än någon enstaka grad och det är inte ovanligt att man får kryssa bland isflaken. I så låga temperaturer är nyckeln till framgång att fiska långsamt och välja beten som simmar även om man bara fiskar i en knops fart.

Nya Rapala X-Rap Otus är ett sådant bete. Den långa (betet är 25 cm i utsträckt läge) curly tailen rör sig otroligt fint redan i riktigt låga farter. Kolla in den här videon nedan så förstår du varför den levererat så bra under testfisket.

Jag är helt säker på att Otus kommer att bidra till att många gäddfiskare höjer sina personbästan under 2019. Här nedan ser du några av alla de färger som finns. Klicka för att se bilderna i större storlek.

Även Rapalas klassiska gäddbete Super Shad Rap är ett riktigt bra kallvattensbete i mina ögon. Det har rejält många spinn- och trollingfångade storgäddor på sitt samvete. I låga farter har Super Shad Rap precis den där lugna, vaggande gången som gäddorna bara inte kan låta bli…

Pelagiskt trollingfiske

Under vårvintern handlar det sällan om något mängdfiske. I vissa av de vatten jag fiskar i får man vara nöjd med ett hugg per pass. Chansen att ta en riktigt stor fisk uppväger alla händelselösa timmar om du frågar mig.

Jag lägger oftast mina första pass ute på frivattnen, utanför de skärgårdsvikar som gäddorna senare leker i, och söker då betesstim, bottenstrukturer eller större individer på ekolodet.
Ser det bra ut på skärmen så koncentrerar jag givetvis mitt fiske där. Men faktum är att flera av mina större gäddor huggit där det varit helt rent på ekolodsskärmen… De har troligen varit på väg in mot lekområden när det plötsligt dykt upp en möjlighet till en munsbit. Inte sällan har det upprepats flera gånger per säsong – år efter år. Det finns helt enkelt en anledning till att gäddan simmar just där…

Gäddtrolling bland isflak
Gäddtrolling bland isflak

Precisionsfiske över botten

Innan gäddan går in i lekvikarna samlas de som bekant på djupkanterna utanför. Ibland avslöjar ekolodet att större fiskar trycker mot botten, gärna i anslutning till stora betesstim, då kan det vara en god idé att fiska där de är – nära botten.

Med hjälp av ett stort päronbly, 100-200 gram, och en räkneverksrulle som Shimano Tekota kan man placera betet exakt där man vill ha det.
Släpp ut betet några meter, sätt fast päronblyet med gummisnodd eller liknande och håll koll på räkneverket när du släpper ner. Därefter sätter du linan i paravanens utlösare. På så sätt kommer du fiska betet på exakt det djup du önskar rakt under din paravan.

Storms R.I.P Roach är bete som funkar utmärkt att fiska på detta vis. Det är en mörtimitation i perfekt storlek (21 cm och 127 gram) för stora, hungriga vårgäddor.

Samma bete funkar också bra att fiska ytligt över stora djup. Den breda siluetten gör den lätt för gäddorna i djupet att upptäcka den och smyga sig på underifrån…

Snabb hantering är A och O

För att säkerställa att vi har ett bra framtida fiske så gäller det att hantera fisk som ska returneras snabbt och rätt. En snabb och enkel avkrokning i vattnet är givetivis att föredra. För det finns en massa bra verktyg. Ett personligt favoritverktyg är Rapalas kroklossare som jag blev förälskad i redan vid första testet! Den är både stark och har ett riktigt bra grepp – även med händer hala av fiskslem.

Rapala Pro Guide Jonathan Nellfors tipsar om fler bra verktyg här »

Vårväder och gäddfiske

Under våren har jag haft mina bästa trollingpass efter gädda i solsken och vindstilla förhållanden. Väder som jag under resterande del av året inte förknippar med gädda. Det gör det ju inte mindre njutbart att solen värmer och gäddorna hugger.

Att ljudlöst glida fram med hjälp av elmotorn över spegelblanka vattenvidder där man vet att riktigt stora gäddor simmar är magiskt. Det är minnen från sådana dagar som gör att man uthärdar vintermörkret. Och nu är det förhoppningsvis inte så långt kvar…

 

Comments

Kommentarer