Sportfiske är i många avseenden en hobby, eller livsstil om man så vill, omgärdad av detaljer. Och det är kanske inte så konstigt – slarvar man det minsta med detaljerna kring sin utrustning minskar chansen att landa drömfisken radikalt. Så här i gränslandet mellan vinter- och vårfisket är det hög tid att se över utrustningen som ska användas i öppet vatten.
För många är det självklart att byta lina, knyta fräscha tafsar och stingers och byta ut oskarpa krokar. I olika forum snackas det om favoritlinor, rullar och spön – men just krokarna får förhållandevis lite uppmärksamhet. Lite märkligt kan jag tycka då det är en extremt viktig detalj i allt fiske.
En krok är en krok är en krok…
I höstas hade jag en ”lagom fiskeintresserad” kompis med ut på ett spinnfiskepass efter gädda. Jag bytte krokar på ett bete, men var inte helt nöjd eftersom jag inte hittade exakt rätt modell att byta till, när han ställde frågan:
Spelar det någon roll vilken krok du väljer? Så länge det är rätt storlek alltså…
Ja, i vissa fall kan det faktiskt göra det. Ett betes egenskaper kan påverkas relativt mycket av krokvalet. Byter du till en tyngre trekrok kanske betet blir sjunkande istället för svävande. En bakre trekrok med ett brett gap kan hämma gången på betet och om gapet är för smalt kommer det att kroka sämre. Jämför gärna ett gäng olika 2/0 nästa gång du är i din lokala fiskebutik så kommer du se hur olika de kan se ut.
I franska VMCs sortiment finns det, bokstavligt talat, en krok för varje situation och art. Och det kanske inte är så konstigt då man grundades 1910 och varit världsledande i många år.
VMC Rapala Pike Series
Vill du vara säker på att dina beten fiskar precis så bra som de är utvecklade att göra? Att de får rätt ”häng”, krokar som bäst och rör sig som de ska. Köp då rätt typ av krok.
Till Rapala Pike Series finns nu 5- och 25-pack av de VMC-krokar som används på samtliga beten i serien. Så nu finns det ingen anledning för Peto, Shadow Rap och Scoop att inte simma så bra som de kan – eller att missa hugg på grund av fel eller slöa krokar.