Det är få saker inom gäddfisket som slår ett stenhårt hugg. Oavsett metod så är det hugget dom flesta inbitna gäddfiskare vill åt. Vissa älskar det lilla ”klick” hugget vid det pelagiska fisket. Medan andra fascineras av explosionen i ytan när du twitchar hem ett ytbete på sommaren. Men hugget fiskandes med ett klassiskt jerkbait” med walk the dog action” från en arg gädda efter lektider är kanske något av det absolut mest exalterade man kan uppleva.
Hur hittar man gäddan efter leken?
Först kan vi konstatera att teorier om gäddans vanor, tillhåll, lekmönster och beteende finns det mer än rökta räkor på Smögen bryggan en varm sommarkväll. (Som för övrigt lät helt underbart nu när jag skrev det) Men det finns såklart röda trådar och gemensamma nämnare som i många fall kan hjälpa dig en bit på vägen. Effektivisera ditt fiske och hitta gäddan snabbare. Idag koncentrerar vi oss på fisket med Jerkbait efter gäddan i tiderna efter leken.
Perioder när gäddan lekt klart kan såklart skilja sig otroligt mycket beroende på var i vårt avlånga land man befinner sig. Vi kan uppleva högsommarvärme i dom södra delarna medan det är full vinter norrut. Men generellt kan vi dra gränsen någonstans i maj/juni som är månader där man kan ofta kan uppleva ett efterleksfiske på gäddan.
efterleksfiske är tidsramen där gäddan lekt färdigt och nu vill äta upp sig snabbt. Ofta är det en intensiv period där man kan uppleva ett fantastiskt roligt fiske med mycket fisk. Gäddan reproducerar/leker ofta i grunda områden med vass och gräs. Vilket gör det lite enklare att lokalisera gäddan även efter lekperioden.
I många fall står fisken kvar i samma områden eller i närheten av området dom lekt i. Vissa vikar har större förutsättningarna än andra. Tex. områden där vikarna är större, och längre/djupare i sin yta in mot land, områden med mycket struktur, gräs och tillflöden av tex en å eller andra vattendrag. Här ska troligtvis andra vitfiskar likt Brax, mört mm även dom in och leka på senvåren. Vilket i sin tur gör dom till lätta byten för gäddan att snabbt glufsa i sig. Vissa gäddor kan t om. Leva grunt i vikarna året runt.
Det finns även områden som inte har samma förutsättningar, mindre vikar med kargare omgivning som blir relativt näringsfattiga. Gäddan kan fortfarande ha lekplatser i sådana områden men väljer förmodligen att snabbare lämna dessa vikar direkt efter leken. Oftast är det en typ av gädda som kanske tenderar att leva ute på djupare pelagiska områden under stora delar av året. Här kan man med fördel leta efter gäddan utanför vikarna på närliggande grynnor, strukturer och kanter ut mot djupare vatten. Ofta på hårdare bottnar med sten och gräs.
Fiska med ett jerkbait, hur gör man?
I Sverige kom nog den stora jerkbait ”boomen” 2004–2005 i samband med det magiska och sagolika gäddfisket i Eriksberg med Stefan Trumman Trumstedt och Buster Odén. Ett avstamp för många gäddfiskare i Sverige och början på en ny era med ny teknik och nya beten.
Ett skedlöst hårdbete som kunde fiskas oregelbundet. Med en aggressiv sida-sida gång som retade gallfebern på predatorerna.
I många år fiskades jerkbait med kortare styvare spön, oftast med stela stål tafsar och rundgavlade rullar av ambassadör typ.
När man fiskar ett jerkbait traditionellt så sker den mesta aktionen och tekniken mellan spöt och rullen. Där spöt agerar dirigentpinne i korta oregelbundna slag uppifrån och ner. Samtidigt synkar man varje ”slag” med att veva in det slacket som bildas på linan. Det viktiga och det man eftersträvar är en konstant kontroll och kontakt med linan och betet. På det är viset får man betet att skära, sida till sida och efterlikna en skadad betesfisk.
Men åren har gått och beten och tekniker förändras. Mycket av grunderna i jerkbait fisket är fortfarande vakanta men numera ser vi mer och mer beten som utvecklats på ett sätt för att ”enklare” få fram en sida-sida aktion eller mjuka S-kurvor när man vevar in sitt bete. Dom korta riktigt styva spöna med gavel rullar har succesivt bytts ut mot modernare snabbare, mjukare spön med lågprofils rullar. Många gäddfiskare idag använder en spökombination som ofta kan klara av flera tekniker och kasta flera olika beten. Jerkbait, swimbaits och liknande hårdbeten med sida-sida gång. Längder från 7,3 fot upp till 8,3 fot kan vara populära modeller på spön. (Vi rekommenderar) FATE BLACK CASTING – Spinnspön – Fiskespön – Fiske (normark.se) med CONCEPT A2 BAITCAST – Baitcasting rullar – Rullar – Fiske (normark.se)
Fortfarande finns grunderna med tekniken att eftersträva full kontroll mellan lina-rulle och bete. Även om jag själv, personligen inte jerkar lika aggressivt i tekniken längre då jag upplever många av tex Rapalas beten är väldigt lättfiskade och man får en väldigt fin och attraktiv gång genom att ofta göra mindre rörelser med spöt och låta rullen sköta det mesta genom att anpassa invevningen.
Rapala X Rap Haku – En grym jerkbait
I takt med utvecklingen har Rapala tagit fram ett jerkbait som i min mening verkligen fyller alla funktioner. Att Rapala specialiserat sig på just hård beten är något som är känt världen över. Här tummas det verkligen inte på kvalitet eller finishen på ett enda bete. Men i modern Rapala anda så har dom även tagit utvecklingen ett steg längre. Och det vi ser hos X-Rap Haku är kanske framtiden i moderna jerkbaits.
X Rap Haku är ett otroligt lättfiskat bete som kan användas för en rad olika presentationer och tekniker. Haku kan jerkas hem på klassiskt vis eller vevjerkas, snabbt och aggressivt eller långsamt med långa pauser. Om du jerkar hem betet vänder det snabbt ut åt sidorna i en riktigt fin sida-till-sida-gång och vid paus glider Haku långt ut åt sidan. Ett par riktigt snabba vevtag mellan stoppen imiterar en flyende betesfisk och väcker intresset hos rovfiskar i närheten.
Men det som verkligen gör att Haku sticker ut är det patenterade och unika 3R-system; Titanium Release Rig med VMC Coastal Black-krokar. Riggad för action positioneras krokarna precis som på ett vanligt jerkbete, medan riggen ligger nedsänkt i ett spår i betets buk, för att inte fastna i sjögräs och liknande.
Vid krokning frigörs wireriggen från kroppen och ger direktkontakt med fisken! Detta ger dig större landningsfrekvens eftersom fisken får mindre chans att bryta sig loss mot beteskroppen. Ytterligare en fördel med riggen är att det är lättare att lossa krokarna ur fiskens mun då betet inte är i vägen.
Och som vi var inne på tidigare så är finishen något av det för mig personligen mest iögonfallande. Färgkombinationerna som finns att tillgå i hela X Rap seriens färger på olika beten är verkligen magiska. Här hittar ni en länk för att besöka hemsidan. Och glöm inte ta en extra kik på dem allra senaste färgerna.
Hoppas ni blir lite inspirerade att ta er ut och fiska lite gädda med jerkbait. Ett otroligt roligt och effektivt sätt att fiska, söka och fånga gäddan på!
Skitfiske!