Röding på vertikalen Del: 3

IMG_3095
Fisketeknik
Jag får mängder med frågor om när, var och hur när det gäller rödingfisket. Det märks att det finns ett stort intresse. Många i min bekantskapskrets har provat, några har greppat tekniken direkt, men många har också misslyckats. De ser rödingen på ekolodet, släpper jiggen och försöker locka den till hugg – men inget händer. Vad gör vi för fel? Vi får dom att följa med i skvallerfönstret, men dom hugger inte. Det är den absolut vanligaste frågan att besvara.

Som sagt tidigare så är det nödvändigt med ett ekolod som har ett realtidsfönster, också kallat skvallerfönster. Allt annat som visas på ekolodet är historia. Det är i skvallerfönstret allt händer. Det är där man ser rödingens minsta reaktion på hur man rör sitt bete. En röding är i normalfallet inte speciellt intresserad av ett bete du presenterar framför den förrän du sätter fart på det. Det är då jaktinstinkten tänds. En mer nyfiken fisk är nog svårt att hitta. Den undersöker nyfiket jiggarna och tar även gärna ett litet försiktigt nafs längst ut i jiggsvansen för att kolla ätbarheten. Detta gör den med stor exakthet även i full fart. Små ytterst försiktiga indikationer/förnimmelser i spötoppen skvallrar om att betet undersöks noggrant under uppvevningen. Mycket spännande ögonblick som brukar resultera i våldsamma mothugg i tomma intet. Plus möjligen en hel rad av mycket olämpliga ord i en strid ström… Bettskena rekommenderas för de med klena nerver.

 

IMG_0720

 

Triggerfiske

Knepet är att aldrig låta fisken få en chans att se vad den egentligen jagar efter. Man skall trigga den till hugg med betet tills den går till attack. När den visar minsta tecken på att reagera vevar man snabbt betet ifrån den och eldar upp den ändå mer. Jag kallar det för ”Triggerfiske”. Släpp jiggen ovanför ett eko och ha järnkoll på skvallerfönstret. Fisken ser ditt bete redan någon meter under båten och kan stiga blixtsnabbt om den vill. Störtvänd någon meter ovanför och veva snabbt uppåt och ha järnkoll i skvallerfönstret, hänger den med så veva bara utan minsta tvekan. Sakta aldrig någonsin in i detta läge för att fisken skall ”hinna” ikapp, det är dömt att misslyckas. Ser man inte att fisken stannat vevar man ända upp till ytan, det kan smälla precis när man lyfter upp betet. Ser man att fisken stannat – då stannar man själv betet, sänker och triggar den igen. Små korta ryck, eller ett par snabba varv med veven någon meter ovanför brukar väcka intresset. Ibland hjälper inte ens detta, då kan man försöka sänka jiggen förbi rödingen och locka med den ner på djupare vatten igen, för att därifrån försöka trigga igång den. Sänk sakta, men håll jiggen ändå nedanför fisken hela tiden. Det kan hugga plötsligt så var beredd! När fisken följt med ner i närheten av botten drar man iväg jiggen igen. Ett mycket effektivt sätt som jag har fått många rödingar på.

 

IMG_0717

 

Det är mångas scenarion som utspelar sig under rödingfisket, ingen dag är den andra lik. Ibland smäller det på allt, andra dagar är det helt omöjligt att få en fisk. De flesta som varit med mig i båten och testat gör så gott som alltid fel. Även fast jag står bredvid och säger exakt vad dom skall göra. Det största misstaget sker när dom fått en röding intresserad att simma efter, omedvetet saktas det in på farten för att hjälpa rödingen att komma ikapp. Gör istället tvärtom skall ni få känna på häftiga hugg. När rödingen väl kommit ikapp betet, öka då på farten ändå mer och försök veva ifrån den. Då brukar den tända till och ta jiggen med våldsam kraft.  Jag fiskar alltid på detta varierade sätt med växelvis snabb och supersnabb invevning, små, små korta lockryck ovanför trög fisk, eller korta, snabba och upprepade vevningar ovanför fisken. Var envis, till slut blir dom irriterade och smäller på.. Håll avstånd till fisken med minst någon meter.

”Nej nu har rödingfisket kommit igång så nu är det dags att preparera sig för morgondagens fisketur på Vättern. Ny Suffix Nanobraid skall vevas på några heta Shimanorullar som skall testfiskas. Mer om det senare”

Skitfiske! Med vänlig hälsning, Björn ”Carlo” Karlsson

Fortsättning följer…

 

 

Comments

Kommentarer

Om Rapala Proguide